Vad är sökmotoroptimering (SEO)?

SEO står för ”Search Engine Optimization” och handlar om att optimera en webbplats för att förbättra dess synlighet på sökmotorernas resultatlistor. Genom att göra webbplatsen mer relevant och användarvänlig för sökmotorerna kan man öka dess synlighet och få fler till sin webbplats.

Vad är sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering är en process där man optimerar en webbplats för att förbättra dess synlighet på sökmotorernas resultatlistor. Genom att använda olika tekniker kan man förbättra webbplatsens relevans och användarvänlighet för sökmotorerna, vilket kan leda till högre placeringar på resultatlistorna.

Hur jobbar man med SEO?

De flesta som jobbar med SEO tittar först och främst på sökord. Det är den data som ligger till grund för arbetet. Att få reda på hur andra söker går att se i olika slags verktyg såsom Keyword Planner i Google Ads (för dig som har ett annonskonto i Google Ads) men också gratisverktyg som exempelvis Keyword.io. För mer avancerade verktyg finns SEMrush, Ahrefs med mera. 

Process för SEO

I korthet går det ut på att kartlägga sökord för att sedan matcha det med innehållet på din webbplats. Tekniken och hur man gör det skiljer sig mellan personer och företag, men målet är att möta användarens efterfrågan på bästa sätt. Bättre än konkurrenterna i sökresultatet. Här är några exempel på vad det kan innehålla:

  • Sökordsanalys: Identifiera relevanta sökord och fraser för att kartlägga vad dina potentiella kunder söker på. 
  • On-page optimering: Optimera webbplatsens innehåll, inklusive titlar, meta beskrivningar, sidhuvuden och textinnehåll, för att förbättra dess relevans och sökbarhet för de valda sökorden.
  • Teknisk optimering: Säkerställ att webbplatsen är tekniskt optimerad för sökmotorer, inklusive laddningstid, struktur och indexering.
  • Skapa innehåll: Skapa och publicera högkvalitativt och relevant innehåll som tilltalar målgruppen och potentiella kunder.
  • Analys och optimering: Analysera webbplatsens prestanda och resultat, identifiera områden för förbättring och anpassa strategin för att uppnå bättre resultat.

Att anlita byrå vs att jobba med det inhouse

Har ni bestämt er för att jobba med SEO? Kul! Det finns olika tillvägagångssätt där inget är mer rätt än det andra. 

Om du inte har kompetens på ditt företag så kan du antingen förvärva den eller anlita den. Fördelen med att förvärva eller anställa någon är att den personen kan jobba med din webbplats långsiktig och har förståelse för hela affären. Att anlita en konsult eller ett företag begränsar något på det sistnämnda men tas igen i att byrån ofta har starkare expertkompetens eftersom de jobbar med SEO uteslutande och har flera projekt igång samtidigt. Du betalar kanske för en person som arbetar för SEO, men byrån betalar för att kompetensen är så vass som möjligt. 

Ibland är det mer kostnadseffektivt för bolag att jobba med byrå istället för att anställa. Men det är en smaksak och styrs ofta utifrån budget.

Dela sida:
Nyheter

Relaterade nyheter

Publicerat: 2 år sedan

Explosionsartad ökning för digital marknadsföring

Den europeiska marknaden för digital reklam ökade med över 30 % under 2021 till…
Bli medlem

Ansök om medlemskap

Villkor
© IAB Sverige AB - All rights reserved