Vad är sökmarknadsföring (SEM)?

SEM står för ” Search Engine Marketing”. Inom SEM jobbar man primärt med betalt sök. Med betalt sök menar man de annonser som visas efter att man gjort en sökning på till exempel Google eller Bing. Annonserna särskiljs från de organiska länkarna genom att de är markerade med texten ”Annons”.  

Vad är sökmarknadsföring ?

Sökmarknadsföring gör det möjligt för företag att erbjuda sina varor och tjänster i det ögonblick som konsumenter söker efter företagets produkter. Allt fler konkurrerar om att synas i sökmotorerna, vilket gör att det blir än viktigare för företag att både synas och arbeta med sin sökmarknadsföring. 

Hur jobbar man med SEM?

Att jobba med SEM går ut på att marknadsföra en webbplats genom att öka dess synlighet på sökmotorernas resultatsidor via betalda annonser. Grunden i arbetet består av sökordsanalys och urval av landningssidor dit du som annonsör vill driva trafik till.

För att komma igång med SEM och underhålla kanalen, behöver annonsören följa denna process:

  • Definiera mål och syfte med SEM. Urvalet är brett, exempelvis att driva trafik, öka konverteringar eller öka kännedom om varumärket.
  • Gör en sökordsanalys där ni utvärderar sökord baserat på sökvolym och klickkostnader. Analysen går att utföra i Google Ads “Keyword planner” men även flera SEO-fokuserade verktyg som SEMrush / Ahrefs.
  • Ta fram material och relevant copy för annonser. Engagerande och klick-drivande annonstexter är en viktig del i sökstrategin.
  • Effektiv och lönsam marknadsföring kräver att innehållet på webbplatsen och landningssidor är optimalt och anpassat till dina mål. Sidan bör ha en tydlig uppmaning, relevant innehåll och en användarvänlig layout.
  • Budgivning och budgetering. I SEM betalar du enbart per klick. Buda på relevanta sökord och använd rapporter i Google Ads eller Microsoft Advertising för att observera konkurrensen. Övervaka kampanjens resultat regelbundet och justera dina bud därefter. Ta hänsyn till din önskade kostnad per konvertering eller ROAS när du utvärderar resultaten.
  • Konverteringsspårning: Ställ in konverteringsspårning för att mäta framgången för dina kampanjer. Spåra åtgärder som köp, formulärinlämningar eller registreringar för att bedöma effektiviteten av dina annonser och fatta datadrivna beslut.

Att jobba med SEM via byrå eller in-house?

Det beslutet beror på omständigheter, såsom budget, tillgängliga resurser, expertis och komplexiteten i dina SEM-behov. Vissa företag kan tycka att det är fördelaktigt att börja med en byrå för att få inledande dragkraft och sedan gradvis övergå till att hantera SEM internt när de bygger upp expertis och resurser.

Dela sida:
Nyheter

Relaterade nyheter

Publicerat: 2 år sedan

Explosionsartad ökning för digital marknadsföring

Den europeiska marknaden för digital reklam ökade med över 30 % under 2021 till…
Bli medlem

Ansök om medlemskap

Villkor
© IAB Sverige AB - All rights reserved