Case

Spela videoklipp

Disney+ – Obi-Wan Kenobi

Om kampanjen:

Finns det något bättre sätt att fira lanseringen av Obi-Wan Kenobi på Disney+ än genom att dominera hela tunnelbanan? Disney+ massiva lansering inkluderade allt från klassiska ytor, digitala skyltar, helfoliering och givetvis något självklart för fansen: hologram.

Disney+ tog över scenen inför lanseringen av sin nya serie Obi-Wan Kenobi med premiär 27 maj. Varumärket gick massivt ut över hela landet från måndag 23 maj för att skapa hög uppmärksamhet runt serien. I tillägg till klassiska material valde Disney+ digitalt format över hela landet, foliering på tunnelbanestationer i Stockholm och passande för serien; givetvis hologram. Förutom Obi-Wan Kenobi får Star Wars-fansen träffa Darth Vader i serien och se en ikonisk returmatch mellan jedimästaren och hans lärling, något kampanjen ger vissa hint om.

Spela videoklipp

Netflix

Om kampanjen:

Netflix förebådade ankomsten av den nya säsongen av Stranger Things med en imponerande och massiv out-of-home-kampanj, med allt från 3D och AR till stora projiceringar. The Upside Down är den kampanj som kombinerat flest olika kreativa, nya och trendiga sätt att fånga publikens uppmärksamhet och gillande. Kampanjen bestod av hela fem olika moment och tog plats i Sverige i slutet av maj 2022.

Netflix säkrade uppmärksamhet genom en Station Domination på Östermalstorg där de folierade uppgången mot Stureplan och även hade alla klassiska format. Rulltrappsskyltarna var mycket populära (såpass att skyltarna behövde fyllas på flera gånger under kampanjperioden). På samma station gjordes en 3D/Anamorfisk digital spot 100% på en billboard där man fick intryck av att varelsen från The Upside Down tar sig ut genom portalen. På pendeltågsstationen Odenplan och Slussen användes AR (Augmented Reality) till att ”vända världen upp och ner”, så att man fick ett intryck av att tågen kom in från taket och att människor gick i taket. Ett filter användes som gav känslan av miljön som råder i det parallella universum som Stranger Things handlar om. Den 25 maj kulminerade kampanjen med en projicering på stora väggen vid Medborgarplatsen i samspel med den digitala ytan på samma plats. Publiken fick se en fyra minuter lång spelning från kl 22:30. Tidpunkten var noggrant utvald, då det var löningsdag med ledigt dagen efter (Kristi himmelsfärd). Att det även var varmt och soligt bidrog till att det var karnevalsstämning på platsen, perfekt för en lansering av Stranger Things nyaste säsong. I tillägg till projicering på väggen hade de en ljusshow under trädet framför väggen samt ljud, vilket bidrog till en magisk visning.

Spela videoklipp

Pepsi

Ställ dig framför skylten och bli en maxad jultomte!
Spela videoklipp

Vattenfall vindkraftverk

Om kampanjen:

Vattenfall uppmanar till att sätta igång bra saker. Välj ett fossilfritt elavtal. Denna kampanj förstärktes med en installation med vind när man ställde sig framför tavlan.
Spela videoklipp

Vattenfall ljuddusch

Om kampanjen:

Håller klimatförändringarna dig också vaken? Vattenfall spelade in en serie lugnande berättelser om den innovativa utvecklingen mot en fossilfri framtid. Denna finns på Spotify och man kunde lyssna om man ställde sig under ljudduschen.

Nordiska Kompaniet (NK)

Om kampanjen:

Under två dagar anordnade NK en utställning om haute couturens gyllene era och Parismodets nordligaste utpost – Franska damskrädderiet på varuhuset NK i Stockholm. Dessutom producerades fyra originalmönster från NK: s franska damskräddning med licens från franska modehus som Dior och Balenciaga. Garbergs och NK kallade detta “The unlimited edition of haute couture”. Mönster av haute couture-skapelser från 1902-1966 var tillgängliga för nedladdning, syning och stil med höstnyheterna 2021. Inför detta byggde vi om en utomhustavla till ett mini-NK-varuhus med dess karakteristiska snurrande, lysande NK-logotyp ovantill.
Spela videoklipp

Fanta

Om kampanjen:

Coca-Cola träffade sin publik med en nyskapande halloween-kampanj för varumärket Fanta, där kronan på verket var en häpnadsväckande användning av väggen runt vår spektakulära skylt på Medborgarplatsen. Fanta är ett varumärke som traditionellt tar över gator och torg med kreativa och träffsäkra kampanjer i samband med halloween. I år valde Coca-Cola ett kreativt och nytt grepp för att fånga människors uppmärksamhet. I tillägg till kampanjmaterialet, som var synligt i många andra länder, skapades en lokalanpassad create-lösning för kampanjen i Sverige. Varje kväll kunde stockholmare se en projicering på väggen runt reklamskylten Spectacular, noggrant synkad med filmen som spelades på skylten. Den unika lösningen väckte stor uppmärksamhet och reaktioner bland såväl människor på plats som i sociala medier där kampanjen fått stor spridning i och utanför Sverige. Något som bidrog till kampanjens uppenbara koppling till halloween var färganvändningen för kampanjen. Orange är en traditionell färg både för produkten i fokus samt för halloween, vilket skapar en omedelbar association. Utöver synligheten på Medborgarplatsen, syntes Fantas halloweenkampanj brett över landet på olika andra format i gatumiljö och kollektivtrafiken.
Spela videoklipp

Vinter & Barnfonden

Om kampanjen:

Tillsammans med Vinter och Barnfonden tog Ocean fram en kampanj för att påvisa hur vi i Sverige och framför allt barn skulle drabbas av stigande vattennivåer. Klimatförändringarna drabbar redan människor, och de slår särskilt hårt mot barn, var budskapet i kampanjen, som tog tillvara den tekniska möjligheten med Liquid Layer Screen. Under en vecka visades på över 600 DOOH-tavlor i Stockholm, Göteborg och Malmö hur vattennivån stiger successivt under texten ”Om Kambodjas översvämningar kom hit”. – Genom att placera översvämningen i en svensk miljö, ökar vi chansen att människor reagerar och tänker till kring budskapet. Du kanske står vid din vanliga busshållplats eller i någon annan miljö där du ofta rör dig och så plötsligt möts du av en vattenmassa, som dessutom stiger för varje dag. Då blir det betydligt lättare att sätta sig in i hur hemskt det är för barn som drabbas av klimatförändringarna, Anders Ahlbom, copywriter på Vinter. För att på ett tydligt sätt illustrera detta valde vi att fotografera av den exakta platsen i Centralhallen i Stockholms Centralstation där skärmen skulle stå och sedan användes motivet på den skärm som låg som bakgrund till akvariet, som sedan fylldes både digitalt och fysiskt med vatten. Vilket skapade illusionen av att du tittade rakt mot en vattenfylld Centralstation. En flytande nallebjörn gav ytterligare djup och förbipasserande stannande upp och begrundade budskapet länge.
Spela videoklipp

Friends

Om kampanjen:

Ibland är det inte genom ny innovativ teknik, som en kampanj sticker ut i mediabruset utan att istället nyttja dess fysiska form och dess faktiska placering. Ett exempel är att använda ett mediaformat som rent visuellt påminner om en smartphone, såsom en stående DOOH-yta och på den skjuta ut autentiska notiser ovanpå traditionella reklambudskap på ett sätt som upplevs påträngande, stort och nära nå ut med ett viktigt budskap. Man återskapar helt enkelt känslan av en pushnotis på en smartphone.

I kampanjen för Friends, som startade i samband med sommarlovet, så visades i stället för vanliga reklambudskap autentiska notiser från mobbade barns mobiltelefoner på över 2 000 av Ocean Outdoors digitala skärmar. Det för att visa att även om sommarlovet hade börjat så upphör inte mobbningen för utsatta barn i vårt digitala samhälle. Några av de meningar som gick att läsa på skärmarna löd: ”Om du anmäler bilderna jag lagt upp på dig kommer du dö”, “Vi filmade dig i omklädningsrummet haha nu kan hela klassen se på Snap” och ”Hur kan man vilja lägga ut bilder på sig själv när man är så ful som du är?”.

Kampanjen pågick runtom i Sverige syntes på 2 042 digitala skärmar i 96 köpcentrum, 32 centralstationer, 15 flygplatser, 370 butiker och förstås i gatumiljö. En kampanj som hade stor genomslagskraft och satte ljus på ett problem som många barn och ungdomar bär på i tysthet. Nu för första gången fick vuxna en klar och tydlig bild över hur utspritt nätmobbningen är.

Spela videoklipp

Disney

Spela videoklipp

Samsung (Samsung Galaxy Z Flip3)

Spela videoklipp

TV4

Om kampanjen:

I kampanjen uppmanar flera av TV4:s profiler resenärerna att ta med dem på resan och titta på Nyhetsmorgon och Efter fem i kollektivtrafiken, samtidigt som en live-tablå rullar och berättar om senaste nytt. I kampanjen blandas breda räckviddsköp med digitala styrningar baserat på tjänstens användardata. Förutom stora digitala nedslag testar TV4 att under två veckor att sända Nyhetsmorgon och “Efter Fem” live på en stor skärm från Clear Channel, mitt på T-Centralen. Istället för att visa upp den klassiska reklamen i programmets reklampauser rullar TV4 Plays egen kampanjfilm för konceptet “Pendla med oss”.
Spela videoklipp

TUI

Om kampanjen:

Local weather conditions in Sweden trigger programmatic campaign for TUI.

The world’s leading travel agent TUI, has during January chosen to use the flexibility of Ocean Outdoor´s programmatic offer. The solution is customized in order to maximize flexibility and relevance. Local weather data, triggered specific contextual campaign messages based on real-time conditions.

Spela videoklipp

Clear Channel (The Out of Home Project, Dynamiskt datastyrd kampanj)

Om kampanjen:

Vårt uppdrag var att visa de digitala tavlornas möjligheter. Idéns kontextuella utgångspunkt var det ökande antalet hemlösa och Stockholm Stads direktiv om att öppna tillfälliga härbärgen vid minus sju grader. Få hittar dit så vi skapade ett nödsystem via de digitala skyltarna som finns där människor rör sig. Baserat på väderdata, avstånd och tid hänvisades de som lever i hemlöshet till närmsta öppna härbärge vid minus sju grader. Vid varmare temperaturer riktade vissa av skyltarna budskap till allmänheten om ett ökat behov av volontärer och donationer av förnödenheter.
Spela videoklipp

Xbox One (Metro Exodus, Interaktiv digital create)

Om kampanjen:

Metro Exodus är den tredje upplagan i hyllade spelserien Metro. Spelet baseras på böckerna 2035 som skildrar en postapokalyptisk tillvaro i Moskva där människor tvingats ner i tunnelbanesystemet för att överleva. Men några vill ta sig ut – tillbaka ut i kylan…

I februari ville vi göra extra kring lanseringen av spelet i Stockholm – en interaktiv kampanj i på digitala skärmar som följde spelets narrativ: att ta sig ut ur tunnelbanan…Meta i metron!

Spela videoklipp

Willys (Grillsäsong, Dynamisk väderstyrd kampanj)

Om kampanjen:

Genom att anpassa copy till vädret och visa temperatur och ikon för vädertyp ville WILLYS väcka grillintresset och promota sina grillsäsongsprodukter för konsumenter som rör sig OOH.

  • Sol – ”Strålande väder. Strålande gott.”
  • Mulet – ”Halvklart men helgott.”
  • Regn – ”Vått men gott!”
  • Generellt växlande – ”Prognosen lovar bra mat.”
Spela videoklipp

Willys (Grillsäsong, Dynamisk väderstyrd kampanj)

Om kampanjen:

Genom att anpassa copy till vädret och visa temperatur och ikon för vädertyp ville WILLYS väcka grillintresset och promota sina grillsäsongsprodukter för konsumenter som rör sig OOH.

  • Sol – ”Strålande väder. Strålande gott.”
  • Mulet – ”Halvklart men helgott.”
  • Regn – ”Vått men gott!”
  • Generellt växlande – ”Prognosen lovar bra mat.”
Spela videoklipp

Norwegian Air Shuttle

Om kampanjen:

Norwegian ville på ett snyggt och uppmanande sätt driva trafik till sin nyårs-rea. Clear Channel kom då med idén om att göra en nedräkning som visade hur många dagar, timmar och minuter det var kvar på rean, med budskapet ”Hur länge vågar du vänta?”.
Spela videoklipp

Halebop

Om kampanjen:

Med hjälp av Ocean Outdoor kunde Halebop erbjuda 1 GB extra mobil surf till alla sina kunder vars tåg var försenade, direkt!
Spela videoklipp

Hjärt- och Lungfonden dynamisk SMS-hälsning.

Om kampanjen:

Hjärt-Lungfonden ville få potentiella givare att skicka en kärlekshälsning inför Alla Hjärtans Dag och genom hälsningen också skänka en gåva till hjärtforskningen. I samarbete med Clear Channel skapades en lösning där kärlekshälsningarna – förutom att direkt levereras som sms till mottagaren – också exponerades i realtid på Clear Channels digitala skärmar. Tack vare detta blev fler inspirerade vilket ledde till fler kärlekshälsningar och gåvor.”

När resenärer besökte sajten allahjärtan.se så kunde de fylla i en hälsning och så fort de skänkt 100kr via Swish så skickades meddelandet vidare för att visas på Clear Channels skärmar.

Spela videoklipp

Barncancerfonden (Den viktigaste Lucian, interaktiv digital create)

Om kampanjen:

I år har Barncancerfonden bjudit in passerande resenärer i tunnelbanan att sätta ljuset på årets viktigaste lucia. En interaktiv skärm placerades på Hötorgets tunnelbanestation i Stockholm, och passerande resenärer bjöds in att ta reda på vem som är årets viktigaste lucia. Genom att lysa med lampan på sin mobiltelefon mot en sensor tänds skärmen och lucian Ebba träder fram.
Spela videoklipp

Tunnelrun (Live streaming)

Om kampanjen:

Clear Channel ville tillsammans med arrangörerna av Tunnelrun visa upp den löparfest som pågick under Stockholm stad inför invigningen av Citybanan. För bästa upplevelse ville Clear Channel visa loppet live. En kamera som var uppkopplad via länk placerades på en strategisk passage i tunneln där löparna passerade och på Clear Channels stortavlor runtom i Stockholm visades loppet under ett par timmar.
Spela videoklipp

Marabou (Mondelez)

Om kampanjen:

I samband med att Marabou fyllde 100 år skapades kampanjen kramkalas. Instagram-användare kunde hashtagga #kramkalas och för varje bild skänkte Marabou 1 kr till Rädda barnen. Bilderna med hashtaggen kunde man sedan se på Clear Channels skärmar i tunnelbanan. Dessutom, kunde man med hjälp av ytterligare en skärm ta krambilder där varje bild ledde till ännu en krona till Rädda barnen.
Spela videoklipp

Apotek Hjärtat

Om kampanjen:

Apotek Hjärtat (pharmacy) wanted to create a buzz for their quit smoking aid products campaign. Clear Channel helped them install a smoke (glow, fire, heat) detector in one of our outdoor digital screens. Every time someone walked by or stood in front of the screen smoking a video was triggered where the model in the ad coughed.
Spela videoklipp

Volkswagen

Om kampanjen:

44 skärmar, tre olika annonser för tre olika miljöer. För att aktivera sponsorskapet av skidlandslaget på ett unikt och personligt sätt i realtid under skid-vm i Falun.
Dela sida:
Nyheter

Relaterade nyheter

Publicerat: 2 år sedan

Explosionsartad ökning för digital marknadsföring

Den europeiska marknaden för digital reklam ökade med över 30 % under 2021 till…
Bli medlem

Ansök om medlemskap

Villkor
© IAB Sverige AB - All rights reserved