Skatteregler för influencers

Se detta som vägledning och inte rådgivning inom ämnet. För specifika frågor och detaljer, bör du konsultera en skattejurist eller en revisor som är väl insatt i svenska skatteregler.

  1. Skatter för influencers: Om du samarbetar med en influencer som är bosatt i Sverige, bör denne deklarera alla intäkter från samarbetet och betala skatt enligt svenska skatteregler. Det kan inkludera intäkter från sponsrade inlägg, produktplaceringar, affiliate-marknadsföring och andra former av ersättning.
  2. Moms: Om influencern är momsregistrerad i Sverige, kommer denne att lägga till moms på sina fakturor för tjänster som tillhandahålls inom ramen för samarbetet. Som kund bör du vara medveten om detta och planera för eventuella extra kostnader kopplade till moms.
  3. Skatter för företaget: När ditt företag betalar en influencer för marknadsföringstjänster, kan dessa kostnader i de flesta fall betraktas som avdragsgilla företagskostnader. Se till att du har korrekta fakturor och dokumentation som styrker dessa kostnader för att underlätta vid bokföring och skattedeklaration.
  4. Skatter för internationella influencers: Om du samarbetar med influencers som är bosatta utanför Sverige, kan det finnas ytterligare skatteregler och rapporteringskrav att ta hänsyn till. Kontakta en skatteexpert för att få råd om hur du ska hantera sådana situationer och vilka eventuella skatteförpliktelser som kan uppstå.
  5. Skatter på produkter och varor: Om du skickar produkter eller varor till influencers, var medveten om att det kan finnas skatteregler och avgifter kopplade till detta, särskilt om du skickar produkter internationellt. Tänk på tullar, importskatter och moms vid beräkning av kostnader och budget för kampanjen.

För att säkerställa att du följer alla relevanta skatteregler och rapporteringskrav, är det bäst att rådgöra med en skattejurist eller revisor som har erfarenhet av influencer marketing och de svenska skattereglerna. Denna expertis kommer att hjälpa dig att navigera i skattefrågor och säkerställa att ditt företag är i överensstämmelse med lagar och regler.

Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Dela sida:
Nyheter

Relaterade nyheter

Publicerat: 2 år ago

Bristande reklammarkering vid influencer marknadsföring

Bristande reklammarkering vid influencer marknadsföring – Självregleringen riskeras att sättas ur spel Flera avgöranden…
Publicerat: 2 år ago

Influencer marketing väntas omsätta 1,5 miljarder 2022

På uppdrag av IAB Sverige har IRM (Institutet för reklam- och mediestatistik) tagit fram…
Publicerat: 2 år ago

Explosionsartad ökning för digital marknadsföring

Den europeiska marknaden för digital reklam ökade med över 30 % under 2021 till…
Publicerat: 4 år ago

Sveriges största influencer-nätverk och agenturer visar vägen för en säker och transparent annonsaffär

Daniel Troyse, Head Of Influencer, Bonnier Lifestylegruppen & Tailsweep, Alexander Gradin, Co-founder, Beatly, Amanda…
Bli medlem

Ansök om medlemskap

Villkor
© IAB Sverige AB - All rights reserved