Köpsätt

Det finns flera sätt att nå ut till konsumenter digitalt. Videoannonser är bland en av dem populäraste och har ökar sista åren. Man kan köpa online video på två olika sätt genom IO (direkt) eller Programmatiskt.

IO (Insertion Order)

En traditionell direktaffär mellan publicisten och annonsören. Annonsören bokar en kampanj på ett fast pris, förutbestämd volym och tidsperiod. En IO bokas oftast flera veckor innan kampanjstart. Publicisten sätter upp kampanjen i sin adserver. Det krävs inte några system hos annonsören. Se även PG lite längre ner på sidan.

Programmatisk

Att köpa programmatiskt kan vara ett sätt att automatiskt köpa och optimera digitala kampanjer i realtid, istället för att allt är uppgjort i förväg. Köpet görs mellan en DSP (Demand-Side Plattform) på annonsörens sida och en SSP (Supply-Side Plattform) hos publicisten. I DSPn ställer annonsören in förutsättningarna för köpet och i SSPn hanterar publicisten sitt lager och ställer in förutsättningarna för att sälja sitt det. Både SSPer och DSPer kan aggregeras genom exchangeservrar för att öka matchningsmöjligheterna.

Open RTB (Real time bidding)

Innebär att annonsörer budar på annonser på en öppen marknadsplats som tillhandahålls för en eller flera publicister i en SSP. SSP skickar information om visningsmöjligheten, och DSPn väljer om den vill delta i en auktion genom att skicka ett maxpris annonsören vill betala. Därefter sker en budgivning. oRTB för video får ibland dåligt rykte på grund av bedrägerier där en säljare utger sig för att vara någon annan (men det har till stor del lösts tack vara ads.txt-standarden), eller annonsörer som skickar dåligt material som inte passar i publicistens miljö. Att köpa oRTB är mycket säkrare idag, men reklamutrymme av högre kvalitet säljs ändå till största del genom PMP eller PG.

PMP (Private Market Place)

En marknadsplats endast för inbjudna, där en eller flera publicister bjuder in specifika annonsörer att buda på deras annonsutrymme. En auktion äger vanligtvis rum, men villkoren i affären förhandlas fram innan.

PG – Programmatic Guaranteed, Automated Guaranteed

Samma sak som att köpa direkt av en publicist som innan programmatiska köp fanns. Skillnaden mot oRTB och PMP är att annonsören beställer ett visst antal annonsvisningar och publicistens SSP skickar exakt så många bid requests till annonsörens DSP, som sedan upprätthåller sin del av “garantin” genom att bjuda på möjligheten. En PG har liksom IO också ett start-, stoppdatum och alla bud går på ett förutbestämt pris. Med andra ord sker ingen budgivning.

Det finns också varianter som inte går genom publicistens SSP, utan istället använder “ad tags” från DSPn. Det kan då kallas Tag Guaranteed.

Tag Guaranteed skiljer sig inte nämnvärt från traditionella ad tags som går direkt mot en ad server, bortsett från att det rapporteras i en DSP istället.

Läs mer om programmatic på https://iabsverige.se/task-force/programmatic/programmatic-task-force/ 

Dela sida:
Nyheter

Relaterade nyheter

Publicerat: 1 år sedan

Seminarium: Online Video

Den 14 juni kl 15.00 – 16.30 bjuder task force Online Video in till…
Publicerat: 2 år sedan

Explosionsartad ökning för digital marknadsföring

Den europeiska marknaden för digital reklam ökade med över 30 % under 2021 till…
Publicerat: 3 år sedan

Nytt SDK nu tillgängligt för Online Video från IAB Tech Lab

Nytt SDK lanserades i december 2020 – tillgängligt för Online Video-annonsering från IAB Tech…
Publicerat: 5 år sedan

Attitudes to Digital Video Advertising report

IAB Europe Report: 2018 Attitudes to Digital Video Advertising April 2019 Det är nu…
Bli medlem

Ansök om medlemskap

Villkor
© IAB Sverige AB - All rights reserved