Videoannonsformat

In-stream video

In-stream video är när videoannonsen visas infällt i innehåll som preroll (före), midroll (i avbrott) eller postroll (efter).

Begreppet “bumper ad” används ibland för att beskriva en kort in-stream-annons, upp till sex sekunder.

“Sponsor billboards” och “break bumpers” är annonser som ligger närmast innehållet, ofta som någon form av “programmet/klippet presenteras av…”-meddelande.

Skippable ads är ett format där användare kan klicka bort reklamen efter ett antal sekunder, används oftast vid filmlängder vid 30 eller över 30 sekunder.

Instream annonser tar över hela användarupplevelsen under en begränsad tid och har då möjlighet att spela både rörlig bild och ljud. In-stream är traditionell tv-reklam men med många av andra digitala mediers möjligheter. Annonsernas varaktighet är vanligtvis mellan 6 och 30 sekunder. 

Out-stream video

Out-stream är olika användarupplevelser där videoannonsen inte är kopplad till något annat videoinnehåll. Out-stream kan säljas under olika namn, till exempel (se nedan)

In-banner video

In-banner video är en rörlig annons som visas inom en traditionell display-yta. Videoannonsens storlek och utformning kan anpassas som vid vanliga statiska annonser och kan därmed anpassas för att leverera på många olika typer och storlekar av traditionella annonsytor i display.

Videoannonsen kan startas manuellt eller automatiskt. Många plattformar och webbläsare autostartar utan ljud för att inte störa tittaren.

En del in-banner är bara en enkel videospelare som hämtar video genom VAST, medan andra är avancerade banners med rich-media funktioner som interaktivitet, expansion, och dynamiska overlays m.m.

In-feed video

In-feed video visas på flödesbaserade plattformar som till exempel Facebook och Instagram. Videoannonserna presenteras i flödet och i anslutning till innehåll som antingen kan vara användargenererat, publicistgenererat, eller innehåll från andra kommersiella aktörer.

In-game video

Visas t.ex. mellan nivåer i spel, eller kan visas för att betala för funktioner i spelet.


Display-annonser i anslutning till video

Overlay ad

Banner som visas över en del av videon under en begränsad tid

Pause ad

Grafiskt material som visas över hela eller en del av videospelaren när tittaren pausar innehållet

Companion display ad

Både in-stream och out-stream annonser kan levereras tillsammans med en så kallad ”companion ad”. .En sådan annons är synkroniserad med videoannonsen och kan vara en ren textbaserad annons eller en displayannons enligt IAB-standard. Syftet kan vara att ge ytterligare information som inte ryms i videon – eller att ge tittaren mer tid för interaktion genom att låta companion-annonsen ligga kvar efter att videoannonsen visats.

Dela sida:
Nyheter

Relaterade nyheter

Publicerat: 1 år sedan

Seminarium: Online Video

Den 14 juni kl 15.00 – 16.30 bjuder task force Online Video in till…
Publicerat: 2 år sedan

Explosionsartad ökning för digital marknadsföring

Den europeiska marknaden för digital reklam ökade med över 30 % under 2021 till…
Publicerat: 3 år sedan

Nytt SDK nu tillgängligt för Online Video från IAB Tech Lab

Nytt SDK lanserades i december 2020 – tillgängligt för Online Video-annonsering från IAB Tech…
Publicerat: 5 år sedan

Attitudes to Digital Video Advertising report

IAB Europe Report: 2018 Attitudes to Digital Video Advertising April 2019 Det är nu…
Bli medlem

Ansök om medlemskap

Villkor
© IAB Sverige AB - All rights reserved