Det produceras mer och mer rörligt innehåll för digital konsumtion och idag finns det fler aktörer än någonsin som distribuerar innehållet, och samtidigt konsumeras mer och mer rörligt online, både under kvällen, men även på platser och tider som tidigare inte var associerade med konsumtion av rörlig bild – som på bussen eller tunnelbanan. Veckoräckvidden för online video på den svenska marknaden var i slutet av 2022 91% (alla, 16-65 år, MMS Rörliga Bilder 2022-2), och Online Video har blivit ett av våra största räckviddsmedier.
Som annonsör har du både alternativet att nyttja den höga räckvidden, eller nyttja de mer precisa styrningar och mätningar som digital annonsering erbjuder. På så sätt erbjuder reklamfilm online både möjligheter för varumärkesbyggande och storytelling samt möjligheter att förlänga och fördjupa målgruppens kontakt med varumärke och skapa direktförsäljning. Rörlig bild tillsammans med interaktiva funktioner skapar helt nya kommunikativa möjligheter för annonsörer, dvs. Online Video har förmåga att både skapa bra effekt på varumärkeskännedom, reklamerinran och köpintention.
Som publicist finns det en ständigt växande skara annonsörer med reklammaterial som kan passa i dina videotjänster och för din publik.
Typer av videotjänster
VOD – Video On Demand – Att se en film eller program utan att vänta på att det dyker upp i en tablå. En bokstav före beskriver hur VOD-tjänsten tjänar sina pengar:
AVOD* – Advertising-funded VOD – VOD med reklam i och runt programmen
SVOD* – Subscription VOD – VOD på prenumeration, att få tillgång till en fast mängd innehåll till ett fast pris
TVOD* – Transaction VOD – Hyrfilm/köpfilm digitalt
HVOD* – Hybrid-funded VOD – VOD-tjänst som kombinerar flera prismodeller, till exempel SVOD+AVOD (“SAVOD”) i C Mores “billigare per månad med reklam”-paket, eller Viaplay där kunder kan välja att köpa ett SVOD-paket för att se filmer eller betala för dem en i taget som TVOD-hyrfilm. SVOD-tjänster med TVE räknas normalt inte som HVOD, även om de har intäkter från reklam på kanalerna, eftersom reklamen är kopplad till kanalerna och inte till VOD-tjänsten.
BVOD – Broadcaster VOD – VOD-tjänst som drivs av traditionell broadcaster. I Sverige: SVT Play, Viaplay, TV4 Play, Discovery+
TVE – TV Everywhere – Att se “vanlig” TV streamat. Kan också kallas IPTV.
FAST – Free Ad-funded Streaming TV – Tablå-TV men enbart digitalt, inte från en traditionell broadcaster
OTT – Over The Top – Samlingsbegrepp för tjänster som köps utöver traditionella TV-abonnemang