Vad innebär Schrems II i praktiken?

Publicerat: 4 år ago

EU-domstolen kom i somras med en dom som underkände kommissionens beslut om att det finns adekvat skyddsnivå vid överföring av personuppgifter till USA ”Privacy Shield” (dom den 16 juli 2020 i mål C-311/18). Det innebär att det inte längre finns någon giltig generell överenskommelse att luta sig mot vid överföring av personuppgifter mellan EU och USA och därmed är det inte heller lagligt att överföra personuppgifter dit om överföringen inte kan stödjas på någon annan grund i dataskyddsförordningen (GDPR).

Över 100 organisationer är anmälda till olika tillsynsmyndigheter inom Europa för att de fortsätter med överföringar av personuppgifter i stor skala genom bland annat användning av Google Analytics och Facebook Connect. Av de anmälda finns ett antal svenska företag representerade som nu riskerar tillsyn och tuffa sanktioner. Det är med andra ord hög tid för organisationer att se över sin personuppgiftsbehandling och vidta åtgärder.

Frågan är dock vad som gäller för de organisationer som vill fortsätta kommunicera via sociala medier. Kan organisationen fortsätta posta bilder från verksamheten på sociala medier eller är den tiden passé? I denna artikel försöker Advokatfirman MarLAw reda ut vad som gäller idag och ge några praktiska råd som vi brottas med i vårt dagliga arbete tillsammans med våra klienter.

Läs hela artikeln här

Dela sida:

Relaterade nyheter

Bli medlem

Ansök om medlemskap

Villkor
© IAB Sverige AB - All rights reserved